вторник, 5 Мар 2024 / 15:39:11
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Каиро, попречен град

Откако генералот Абдел Фатах Ал-Сиси дојде на власт во 2013 година, Египет доживеа значително назадување во однос на слободите и почитувањето на човековите права. Ова авторитарна реставрација е придружена со опседнатост со контролата на јавниот простор, истовремено со влошување на сегрегацијата помеѓу пониските класи и богатите слоеви на населението.


Од Софи Помиер*
*Консултант во Министерството за надворешни работи. *Новинар, член на колегиумот на уредници на списанието ОРИЕНТ XXI.


Фото: diego-f-parra/pexels

Во центарот на египетската престолнина, популарната пешачка зона каде што жителите на Каиро се среќаваат и уживаат во ладна сенка, со своите семејства или се дел од толпата заљубени луѓе во потрага по приватност, е предмет на амбициозна обнова. Мамша, буквално „шеталиштето“, каде погрешно е измислена фразата Ал Миср, „народот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW