Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Справување со војната во Јемен

Во 2014 година, Јемен беше пресечен на два дела по вооружениот бунт на противниците на Хутите. Една година подоцна, коалицијата предводена од Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати воено интервенираше за да се спротивстави на овој бунт. И во 2019 година, државен удар на борците за независност од југ ја подели земјата на три. Наспроти оваа позадина на испреплетени војни, илјадници раселени луѓе се обидуваат да го обезбедат својот опстанок.

 


Од нашиот специјален пратеник за Мариб и Аден Квентин Милер*
*Новинар


Фото: lara-jameson/pexels

Деца излегуваат од тесен фабрикуван неред. Седејќи блиску еден до друг на клупи, некои завршуваат со копирање на лекциите. Се наоѓаме во Мариб, едно од упориштата кои сè уште се под контрола на јеменската владина армија во војна со бунтовниците Хути. Г. Ахмед Мубара, одговорен за безбедноста во кампот Ал-Коз,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW