вторник, 5 Мар 2024 / 16:26:37
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Колку „мега садови“ за микроелектроника?

Одличниот квалитет на водата во Гренобл – еден од единствените градови во Франција што не бара третман – е една од главните причини зошто индустријалците се населуваат во оваа долина Изер. Проблемот е што бунарите Романче и Драч кои ја снабдуваат оваа вода се наоѓаат јужно од градот, на триесетина километри од Крол. Кога фабриката беше поставена пред триесет години, локалната власт изгради специјална цевка. Во последниве години, локалните власти инвестираа дополнително за да инсталираат засилувачи за да се забрза протокот и да се удвои крајот на цевката.


Од Раул Гилен* и Винсент Пејрет**
* Новинар
** Новинар и директор на публикацијата Le Postillon


Фото: jepoy-fabian/pexels

„Вода, а не чипови!“ Пред портите на локацијата за проширување STMicroelectronics (ST) во Крол, неколку илјади луѓе демонстрираа зад овој слоган во саботата, на 1 април 2023 година. Од француско-италијанската мултинационална полупроводница, основана во 1992 година во долината Греисиваудан, петнаесет километри северно од Гренобл, избраните претставници на оваа мала комуна...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW