Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Русија, илузијата за поддршка на војната

Во април о.г., руските пратеници усвоија закон со кој се ограничуваат можностите за избегнување на регрутирање на фронтот во Украина. Регрутите ќе бидат повикани по електронски пат и ќе подлежат на забрана за напуштање на територијата. Додека конфликтот во Украина е во застој, притисокот од Кремљ врз населението расте. На страната на противниците, без разлика дали се партиски активисти или критичари на војната, се зголемува осудувањето на руските елити.


Од Алексеј Сахин и Лиса Смирнова*


Фото: pexels-pixabay

На прв поглед, рускиот брод некако успева да плови во бурата што Кремљ ја предизвика со нападот на својот украински сосед. Повеќе од една година по почетокот на војната, економијата на земјата забавува, но без колапс (-2,1% во 2022 година). Според анкетите на јавното мислење, вклучително и оние спроведени од...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW