Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Повторно освојување на големите градови

Левицата – нова идеја на Балканот

По распадот на Југославија, политичката дебата на Балканот се сведува на конфронтација меѓу националистите и либералите. Сега, се појавува на политичката сцена една нова антикапиталистичка левица во заштита на заедничките добра и против растечките нееднаквости. Коалицијата на зелената левица штотуку го освои градското собрание на Загреб, додека на Косово владее суверенистичка левица

Од Жан-Арно Деран и Лоран Жеслен
Новинари на Куриер де Балкан.


Фото: Calvin Hanson / Unsplash

„Идејата за демократски социјализам беше табу веќе три децении во Хрватска. Успеавме повторно да ја вратиме во политичката дебата.“ На претседателските избори на 22 декември 2019 година,  Катарина Пејовиќ беше кандидат на Работничкиот фронт, добивајќи само 1,12% од гласовите. Но, шест месеци подоцна, на 5 јули 2020 година, неколку партии, вклучително...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW