Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Од работници и селани до „капиталисти“

Комунистичката партија – инструмент за контрола на кинеските компании

Концентрирана на сопствениот опстанок и карактеризирана со голем прагматизам, дури и со идеолошки вакуум, КПК интегрира во своите редови се поголем број на капиталисти, додека станува се повеќе присутна во компаниите. Овој асиметричен сојуз може да се најде и надвор од државните граници. Иако се одрекна од маоистичкиот интернационализам, КПК сега ги извезува својот начин на организација и своите дисциплински алатки.

Од Жером Дојон
Предавач на Високата школа за глобални и обласни студии на Универзитетот Оксфорд, Велика Британија.


Фото: Wu Yi / Unsplash

Како што слави 100 години од своето постоење, дали Комунистичката партија на Кина (КПК) стана капиталист? Четириесет години по реформите за економска либерализација што ги започна Денг Ксијаопинг, повеќе од 800 милиони луѓе се извлечени од сиромаштија, а партијата сега е на чело на втората светска економија - или дури...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW