Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дали Брегзит ќе ги обедини двете Ирски?

Шин Фејн, чија главна цел останува да биде добивање независност од Лондон, призна дека Ирска не може да се соедини без претходна мнозинска поддршка од Северот. Сепак, во анкета во јануари 2013 година, 65% од анкетираните рекле дека, во случај на референдум, ќе гласаат за останување во Велика Британија. Само 17% потврдиле дека сакаат повторно обединување со Република Ирска

Од Даниел Фин
Автор на One Man’s Terrorist : A Political History of the IRA, Версо, 2019 година


Фото: Anthony Beck / Unsplash

Сé уште не се знае колку се големи  последиците од Брегзит за Северна Ирска. Но, истиот веќе зеде неколку жртви:  Демократската унионистичка партија (ДУП) и, во поопшта смисла, сите приврзаници на британското владеење со Белфаст и неговиот регион. Кога г-ѓа Арлин Фостер го презеде раководството на Демократската унионистичка партија во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW