вторник, 5 Мар 2024 / 16:15:57
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Две лица на границата

Финансиските, економските или здравствените кризи поминуваат, но истата опсервација останува: европската догма за слободна трговија опстојува и продолжува да ги уништува работните места во Франција. Во време кога државите го зајакнуваат својот граничен надзор за да го запрат приливот на мигранти, итноста бара да се борат против социјалниот дампинг преку враќање на царинските тарифи кои беа масовно намалени од крајот на 1980-тите.


од Морван Бурел*
*Синдикален активист, поранешен генерален секретар на Синдикатот на царинските работници на Франција.


Фото: julius-silver/pexels

За „победниците“ од Студената војна, падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година значеше уривање на сите бариери. Да почнеме со оние што ја пресекоа географијата по должина и широчина. „Крајот на историјата“ прогласен од есеистот Френсис Фукујама[i] на тој начин го најави крајот и на границата како таква: инструмент за...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW