вторник, 5 Мар 2024 / 15:40:52
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Хичкок во дневната соба

Хичкок, Британец по потекло, почна да снима во Обединетото Кралство. Кариерата ја продолжил во САД. Гледајќи го неговиот англиски период (1919-1939), откриваме еклектичен автор – тој ги испробал сите жанрови и не бил ограничен само на трилерот. Откриваме и еден филмаџија, додека ги одбива сопствените опсесии, со борбата за ирска независност (Џуно и паунот, 1930 година, адаптација на драмата на ирскиот драматург Шон О’Кејси), политиката на неинтервенција на Минхен (Жената која исчезнува, 1938) или осуда на нацизмот (Тајниот агент, 1936). Тој беше близок со комунистичкиот активист Ивор Монтагу, неговиот уредник, ко-основач на London Film Society, кое ги покани руските филмаџии Всеволод Поудовкине, Џига Вертов или Ејзенштајн.

Од Франсоа Албера*
* Историчар на уметност и филм. Последна објавена книга, Léger et le cinéma, Nouvelles Éditions Place, Париз, 2021 година.


Фото: Dmitry Demidov/Pexels

Откако беше „пантеонизиран“ од апсурдните списоци на најдобри филмови во историјата на кинематографијата што го ставија на врвот - Вртоглавица го замени Граѓанинот Кејн на Орсон Велс, кој самиот го симна од тронот Линениот брод Потемкин на Серж Ајзенштајн - Алфред Хичкок стана идол надвор од заедничкото време и простор....

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW