Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Европа по Ангела Меркел

Оваа тема има дополнителна тежина, бидејќи германските финансии се под големо оптоварување, поради кризата од Ковид-19, транзицијата кон декарбонизирана економија и ветувањата од коалицискиот договор: длабока реформа на владата и јавната администрација, вклучително и нивна целосна дематеријализација; скапа програма за рехабилитација на одамна запоставената физичка инфраструктура; зголемена јавна потрошувачка за образование, здравство и научно истражување; субвенции за погодените рударски региони итн.

Од Волфганг Стрек*
Почесен професор по социологија и почесен директор на Институтот за проучување на општества „Макс Планк“ во Келн, Германија. Автор на книгата: Zwischen Globalismus und Demokratie: Politische Ökonomie im ausgehenden Neoliberalismus, Suhrkamp, Берлин, 2021, а која треба да биде објавена во 2022 година и од издавачот Gallimard.


Фото: Cottonbro/Pexels

На 8 декември 2021 година, германската канцеларка Ангела Меркел си замина од функцијата, по шеснаесет години на чело на својата земја. Можеби нејзините четири последователни мандати ќе бидат запаметени во ретроспектива како златно доба во која тешките одлуки сè уште можеа да се одложат, дилемите да се кријат зад оптимистичките...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW