Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Зошто кризата во Украина?

Европејците, кои се вознемирени од можна руска интервенција во Украина, се големите ескиватори во преговорите отворени помеѓу Москва и Вашингтон. Со усогласувањето кон Соединетите Држави, Париз и Берлин ја турнаа Русија директно да се справи со нив. Па така, тие дозволија Стариот континент повторно да стане бојно поле помеѓу двете сили.

Од Давид Теуртри*
* Вонреден истражувач на Институтот за национални јазици и ориентални цивилизации (Inalco), автор на „Russie. Le retour de la puissance“, Armand Colin, Malakoff, 2021 година.


Фото: Tima Miroshnichenko/Pexels

Звукот на чизмите на прагот на Европа ги затекна западните канцеларии во паника. Во обид да добијат гаранции за заштита на нејзиниот територијален интегритет, Русија им претстави на Американците два нацрт-договори кои имаат за цел да ја реформираат безбедносната архитектура во Европа, а во исто време да трупаат војници на...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW