вторник, 5 Мар 2024 / 14:56:46
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Биткоин, вредност со скриени дефекти

На прв поглед, биткоинот изгледа дека е на пат да го освои финансискиот свет. Некои дури и замислуваат дека станува голем инструмент на натрупување на идна вредност, на исто ниво со златото. Сепак, сè уште е далеку од тоа да биде полноправна валута и никој засега не може да замисли да плати дури и еден леб со биткоин… Ова е веројатно добрата вест, со оглед на проблемите поврзани со неговиот развој како криптовалута.

од Фредерик Лемер*
*Економист.


Фото: Olya Kobruseva/Pexels

Долго време ограничени на ранг на љубопитност, „криптовалутите“ (или „крипто-средствата“ или дигиталните валути), беа на насловните страници во последниве години, вклучувајќи го и општиот печат. И со добра причина: цената на еден од најпознатите криптовалути, биткоинот, се зголеми за четири пати помеѓу декември 2020 и мај 2021 година, пред да...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW