Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јужна Кореја: кризата со недвижности на сите нивоа

На 9 март 2022 година, Јужнокорејците ќе изберат наследник на претседателот Мун Џе-ин, кој нема право на реизбор. Неговите пет години на функција беа обележани со невидени напори за подобрување на меѓукорејските односи, но без постигнување некаков договор. На домашен фронт, зголемените цени на становите и долгот на домаќинствата, се во центарот на трката до дното.

Од Николас Рока*
*Новинар, Сеул.


Фото: Khwanchai Phanthong/Pexels

  Поранешниот фабрички работник затрупан во долгови, кој ги удвојува напорите да избега од своите доверители, претставува класично сценарио во литературата и филмот. Но, ова сега зазема непропорционални размери во јужнокорејската социјална реалност, прикажана во филмот Паразит,[i] или од неодамна во телевизиската серија Игра на лигњи.[ii] Сериската драма, во која...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW