Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Има ли раскол во власта на Иран?

Оваа мешавина на ароганција и цинизам на паравоена елита со редови стеснети на нејзините специјални сили и меѓународни милиции, рамнодушни кон филипиките на шиитското свештенство, сугерира дека нејзината грижа во оваа доцна есен – е да си купи време. Исламската револуционерна гарда, поддржана од партнерства кои станаа руски и кинески сојузи, до гуша во војните во Сирија, а потоа дури и во Украина, и немајќи никаков излез, се чини дека е подготвена буквално на сè.


Од Стефан А. Дудоњон*
*Директор на истражување во ЦНРС/ГСРЛ, автор на: Les Gardiens de la révolution islamique d 'Iran : sociologie politique d’une milice d'État, CNRS Éditions, 2022


Фото: Alirezajpeg/pexels

Во својот есеј за „Тиранија“,[1] поетот и есеист Јосиф Бродски препорачува, за избор на тиранин, да се земе некој постар. Мајсторот од Петерсбург, меѓу другото, постулираше дека поради времето што го поминува грижејќи се за својот метаболизам, постар диктатор посветува помалку внимание на државните работи. Дали овој предлог се однесува...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW