вторник, 5 Мар 2024 / 15:20:26
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Поморското право се ниша, но не тоне

Биолошката разновидност се појави како меѓународно прашање дури во 1992 година со Конференцијата во Рио и усвојувањето на Конвенцијата за биодиверзитет дополнета со Протоколот од Нагоја за пристап до генетски ресурси во 2010 година. Уште во 2004 година, во Обединетите нации беше формирана неформална работна група за заштита на живите морски ресурси.


Од Дидие Ортолан


Фото: damon-hall/pexels

Во еден фрагментиран дипломатски предел каде што институциите често се одликуваат со својата импотенција, се истакнува споменикот на меѓународното право, кој ја прославува својата четириесетгодишнина во 2022 година: Конвенцијата на Обединетите нации за правото на морето (УНКЛОС). Усвоена со едно гласање ан блок на 30 април 1982 година, истата беше...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW