Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Европскиот електричен шок

Зошто Европската унија инсистира на фаворизирање на конкурентната опција, без оглед на цената? На крајот на краиштата, сметањето на енергијата како стока, а не како стратешко суверено богатство, ја доведе Германија, и пошироко Европа, на работ на колапс и им ветува на 450 милиони Европејци две тешки зими. Но, тоа не е важно за еврократите. „Отворањето на овој пазар за конкуренција овозможува одржување на најниски цени меѓу различните конкурентни технологии“, одговара Комисијата, тврдејќи дека ситуацијата е „исклучителна“ поради војната во Украина.


Од Давид Гарсија*
*Новинар„Европскиот пазар дава впечаток дека е на крајот од моделот поставен пред дваесет и пет години“.  Авторот на оваа формула не е ниту член на La France insoumise, ниту член на протестниот синдикат Sud énergie. Претседател и главен извршен директор на „Electricité de France“ (EDF) од 2014 година до неговата...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW