Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сите нееднакви во соочувањето со инфлацијата

Првите државни обврзници OATi биле издадени на 15.09.1998 година. Инфлацијата се појавува во ретровизорот, независноста на Централната банка на Франција е неспорна, силниот франк и држењето за белегот на идната еврозона се „податоци“ на политичкиот простор. На крајот на 1990-тите, компромисот меѓу општествените класи, кој ги фаворизира рентиерите и финансиските шпекуланти на штета на оние кои живеат од својата плата, веќе не покренува никакви прашања: се подразбира дека договорите за државни долгови уживаат посебен, супериорен статус, кој не може да биде предмет на барања за еквивалентност од другите општествени категории.


од Бенџамин Лемоан*
*Истражувач во Националниот центар за научни истражувања (CNRS) и во Центарот „Морис Халбвакс“, École Normale Supérieure de Paris (ENS-PSL)


Фото: anna-nekrashevich/pexels

Во последниве месеци, инфлацијата стана модерно чудовиште за западните економии. Пандемијата на Ковид-19, проследена со војната во Украина, предизвика зголемување на цените, што се чини дека ги стави настрана другите грижи на централните банкари. Овде планираат да ја втурнат глобалната економија во рецесија - за да ја спречат инфлацијата. На...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW