Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Италија, двосмислениот јазик на новата премиерка Мелони

Свртувајќи ја основната страница во италијанската историја – онаа на антифашизмот како цемент на општеството, победата на Мелони фрли сурова светлина врз состојбата на италијанската левица, очајно во потрага по нов идентитет.


Од Иг Ле Пеж*
*Новинар.


Фото: jeshoots/pexels

„Ако Италијанците гласаа за Џорџа Мелони, тоа не значи дека сакаат враќање на фашизмот, туку дека го сметаат за невозможно“.[1] Авторот на оваа реченица, психоаналитичарот Масимо Рекалкати, негува вкус за парадоксот. Но, не може да се негира дека има одредена вистина во тоа. Успехот на партијата Фратели д'Италија на законодавните...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW