вторник, 5 Мар 2024 / 14:04:09
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Медиумска војна на африканскиот континент

Африка, раст кој никогаш не е забележан никаде во светот. Помеѓу 2003 и 2018 година (датумот на изборот на бразилскиот претседател Жаир Болсонаро), Бразил отвори претставништва дури во 29 држави во Африка, претежно јужно од Сахара. Трговските карти исто така се прераспределени, Индија ја замени Франција во првото трио на партнери на црниот континент во 2018 година, заедно со Кина и САД.[i] На воен план, Кина сега има склучено договори со 45 земји на континентот, а Русија со 19 од 2014 година.

 


Од Андре-Мишел Есунгу*
*Есеист, поранешен дописник од Северна Америка и Африка за Радио Франс Интернасионал (РФИ) и Британската радиодифузна корпорација (Би-Би-Си).Истанбул, 25 мај 2022 година. Десетици дипломати и новинари од 45 држави учествуваат на првиот самит на медиумите Турција-Африка. Наведената цел е „зајакнување на имиџот на двете страни и нивната билатерална соработка“. Во оваа прилика, Фахретин Алтун, директор за комуникации на турскиот претседател, се жали за фактот што неговата земја...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW