вторник, 5 Мар 2024 / 15:19:46
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Изгубените деца на „францускиот Алжир“

Шеесет години по настаните, стравот предизвикан од терористичките напади на ОАД, како и мобилизацијата на левицата, се чини дека повеќе не се дел од задолжителните референци на современите дебати во денешна Франција. Сепак, преиспитувањето на оваа секвенца обезбедува подобро разбирање на еден од суштинските извори на француските страсти кои се судираат, во позадина на империјалната и колонијална носталгија, по повод полемиките подгреани од крајната десница, а во контекст на „пост-алжирска Франција“.


Од Неџиб Сиди Муса*
*Доктор по политички науки, автор на: Algérie, une autre histoire de l'indépendance. Trajectoires révolutionnaires des partisans de Messali Hadj, PUF, Paris, 2019.Формирана во Мадрид на почетокот од 1961 година од страна на неколку „француски активисти од Алжир“, вклучувајќи ги и поранешните студентски водачи Пјер Лагајарде и Жан-Жак Сусини, Тајната вооружена организација (ОАС) го означи крајот на конфликтот за деколонизација со обид да го промени неговиот курс, користејќи неселективен тероризам или целни...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW