вторник, 5 Мар 2024 / 14:22:41
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Соочени со Кина, „Петте очи“ се враќаат

Потеклото на шпионската мрежа за следење и прислушување  датира уште од времето на Втората светска војна: Вашингтон и Лондон тогаш го споделија своето оперативно разузнавање според договорот потпишан во 1943 година и официјално објавен во 1946 година под името Договор за комуникациско разузнавање помеѓу Обединетото Кралство и САД (УКУСА). Неговата содржина, која е чувана во голема тајност, му дава гордост на американскиот партнер поради неговото место


Од Филип Лејмари*
*Новинар.


Фото: Ibrahim Boran/Pexels

Ова претставуваше долго време еден невидлив сојуз, вклучително и за лидерите на засегнатите земји. Дури во 1973 година, за време на уставната криза, тогашниот австралиски лабуристички премиер, Гоф Витлам -  кој ја модернизирал својата земја, ја укинал „политиката на бела Австралија“ (политиката на расна имиграција која дозволувала да имигрираат само...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW