вторник, 5 Мар 2024 / 14:16:53
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Рускиот лонец

Постоењето на западниот империјализам не го негира и постоењето на рускиот империјализам. Но, светот губи двапати, кога манифестацијата на првото го охрабрува второто да се развива. Западот се чини дека претпочиташе, само да гледа како водата врие, наместо да ја спречи „епохалната промена“ која и ја забрзуваше.

Од Рено Ламбер


Фото: Azamat Hatypov/Pexels

Кога ќе ставите лонец со ладна вода на оган, на почетокот ништо не се случува. Или подобро кажано, се чини дека ништо не се случува. Молекулите се зголемуваат со температурата без да покажат реакција, додека не достигнат 99° Целзиусови. И тогаш, одеднаш, сè се менува, се појавуваат меурчиња: промената на...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW