Le Monde Diplomatique – Македонско издание

И одеднаш, сега Вашингтон ѝ се насмевнува на Венецуела

„Ова донекаде личи како во филмот Војна на ѕвездите, кога Дарт Вејдер ќе задави некого. Тоа му го правиме на режимот на економски план.“ Забелешките на Џон Болтон на каналот Јунивижн на 22 март 2019 година, додека тој беше советник за национална безбедност на САД, имаа за цел да ја појаснат стратегијата на САД кон Венецуела. Иницирани во јули 2017 година, американските санкции ја трансформираа и онака длабоката локална криза во нешто, кое поранешниот американски амбасадор во Венецуела, Вилијам Браунфилд, на 12 октомври 2018 година го опиша како „трагедија“. Пред да додадеме, спокојно: „Ако можеме да направиме нешто за да го забрзаме, мораме да го направиме тоа, знаејќи дека тоа ќе влијае на милиони луѓе кои и онака веќе се борат да дојдат до основните храна и лекови. (…) Нашата цел ја оправдува оваа тешка и заслужена казна“.


Од нашиот специјален кореспондент Маел Мариет*
НовинарПреку своите напори за соборување на претседателот Николас Мадуро, Вашингтон покажа дека е можно да се уништи земја без топови. Кога некој ја има „преголемата привилегија“ да воведува санкции врз другите народи, станува возможно да се уништи нивната економија, да се уништи нивниот државен апарат, да се скрши нивното општество....

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW