вторник, 5 Мар 2024 / 15:10:33
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Три блока и двајца губитници

Како резултат на тоа, избраниот кандидат треба да биде изгласан од страна на малцинство, па дури и од намален дел од електоратот. Бидејќи во една Франција на три блока, веќе нема еден губитник туку двајца. Така, „двајцата од тројца Французи“ кои Валери Жискар Д’Естен се стремеше да ги собере пред речиси четириесет години,[5] може да бидат само „еден од тројца Французи“. Ова е доволно за да се добијат избори, но дали е доволно за да се воспостави стабилност на режимот?


од Франсоа Туилие*
Научен соработник во Центарот за истражување на конфликти, член на Научниот совет на тинк-тенкот Општ интерес, автор на: La révolution antiterroriste (Temps Présent – 2019 – Prix Iris/Géopolitiques de Nantes 2020).


Фото: nikolas/pexels

  Првиот круг од претседателските избори продолжува со големиот пресврт во политичкиот простор кој започна во 2017 година. Видовме појава на три големи простори со прилично споредлива големина, чија оригиналност лежи во фактот дека тие се вклопуваат само многу несовршено – да се користи еуфемизам – во старата лева/десна поделба....

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW