вторник, 5 Мар 2024 / 15:43:28
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дали Англија сè уште е британска?

Потресен од скандалот со неговото учество на затворени забави, британскиот премиер Борис Џонсон се наоѓа себеси растргнат од два феномени што го доведоа на власт : желбата на слободните трговци во Лондон да го проектираат кралството на меѓународните пазари ; и свеста за падот во северните региони на Англија. Меѓутоа, две антагонистички сили го хранеле англискиот национализам.


Од Агнес Александар-Колиер и Давид Фе
Професори за современа британска цивилизација на Универзитетот во Бургундија и на Универзитетот во Париз-Сорбона Нувел.


Фото: pixabay/pexels

Французите сакаат да зборуваа за своите британски соседи и да ги нарекуваат „англичани“. Ако Обединетото Кралство, унија на четири нации (Англија, Велс, Шкотска и Северна Ирска) под покровителство на Вестминстерскиот парламент, формира огромна и разновидна територија, оваа злоупотреба на јазикот несомнено се објаснува со демографската и економската тежина на Англија....

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW