Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Емануел Макрон – триумфот на цинизмот

Реизборот на Емануел Макрон заврши со дуел кој големо мнозинство од гласачите се надеваа дека ќе го избегнат. Ова најавува нов петгодишен мандат без елан и надеж. Актуелниот претседател е стандардно реизбран, додека мнозинството Французи сметаат дека неговиот биланс е лош (56%), дека во текот на последните пет години ситуацијата во земјата се влошила (69%), дека неговата програма е опасна (51%) и дека главно им служи на интересите на привилегираните (72%). Затоа, само преку отфрлање на екстремната десница, милиони левичарски гласачи се откажаа од своите уверувања, само за да гласаат за претседател против кого некои веќе се подготвени дури и да излезат на улица. Можности нема да се пропуштат: пониска куповна моќ, повисока старосна граница за пензионирање, климатска рамнодушност, повисоки каматни стапки, казнени мерки против невработените итн.


Од Серж Халими


Фото: nicolas/pexels

Пред пет години, британскиот неделник Економист, близок до екстазата, го претставуваше францускиот претседател на насловната страна. Претставен е како оди по вода облечен во костим за капење, блескав како што е неговата насмевка на фалбаџија. За светската буржоазија која штотуку беше запрепастена и исплашена од Брегзит и инвазијата на Белата...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW