Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Воено-интелектуалниот комплекс

За големите сили, медиумското покривање е неопходна алатка за излегување од анонимноста и привлекување на универзалното внимание на една од стотиците кризи кои се случуваат истовремено на Земјата. На интелектуалците и експертите им останува да изберат конфликт што ќе се води, а потоа, откако ќе започнат операциите, да го издигнат на ранг на „добра војна“.


Од Пјер Конеза*
Поранешен висок државен службеник, автор на книгата „Vendre la guerre. Le complexe militaro-intellectuel“, изданијата на Aube, кои ќе бидат објавени на 5 мај, во овој текст заземаат некои елементи.


Фото: alessio medin/pexels

Недела, 1 април 2018 година. Граѓанската војна беснее во Либија по соборувањето и убиството на Муамер Гадафи. На промотивната турнеја за неговата книга „La guerre sans l'aimer“, Бернар-Анри Леви зборуваше тој ден за France Inter за интервенцијата на Западот : „Толку подобро ако сум за нешто“. Изјавата ја одразува тројната...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW