Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Долгот по кој лудуваат доверителите

Даночните концесии доделени на богатите, наеднаш создадоа зголемување на јавниот долг и приватната кирија. Тие воспоставија проток на прераспределба во обратна насока. Богатите добиваат двојна награда: даночен подарок од една страна, плаќање камата од друга страна. Првиот им овозможува да штедат со што ќе го финансираат долгот. Кој е создаден од самиот фискален подарок

Од Фредерик Лемер
Економист.


Фото: Robert Ansach / Unsplash

Во последниве неколку години, големите земји како Франција и Германија успеаат да се задолжат со негативни стапки1. Со други зборови, тие заработуваат со позајмување и, уште поизненадувачки, инвеститорите се подготвени да изгубат пари со тоа што ќе им ги позајмат. Како да се објасни таквата бесмислена ситуација? Без сомнение, поради...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW