вторник, 5 Мар 2024 / 14:21:50
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во коренот на расудувањето

Квадратниот корен на бројот два отсекогаш ги фасцинирал луѓето. Во античко време, тој обезбедувал мост помеѓу геометријата и алгебрата. И прашањата за неговите својства придонесоа за развој на апстрактно математичко расудување. Дури и денес, √2 не ги испорача сите свои мистерии.


Од Беноа Рито*
*Наставник-истражувач на Универзитетот Сорбона во северен Париз


Фото: engin-akyurt/pexels

Апстракцијата не секогаш има добар печат во нашиот свет, кој повеќе го вреднува „прагматизмот“, практичното набљудување и „конкретните“ работи. Сепак, многу прашања кои првично може да изгледаат „бескорисни“ завршија да играат важна улога, понекогаш на неочекувани полиња. Пример е историјата на размислувањата за квадратниот корен од 2. Прво да ја...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW