вторник, 5 Мар 2024 / 14:57:32
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сирија, ампутирана земја

Смртоносниот земјотрес од 6 февруари ги влоши тешкотиите што ги преживеа сирискиот народ. Во земја опустошена од единаесет години војна и каде дејствуваат десетина протагонисти, оваа катастрофа отвора нови можности за претседателот Башар ал-Асад да ја прекине својата дипломатска изолација. Дури и ако е на чело на држава која изгубила големи делови од својот суверенитет.


Од Жан-Мишел Морел*
*Новинар, член на редакцијата на списанието ОРИЕНТ XXI


Фото: ahmed-akacha/pexels

Ниту стапката на сиромаштија која погодува дури 90% од населението, ниту несигурноста во храната која погодува 12 милиони луѓе, не го потресуваат режимот. Таквата стабилност е уште повпечатлива бидејќи, од вкупно 21 милион луѓе, речиси 5 милиони се бегалци во странство, а повеќе од 7 милиони се „внатрешно раселени“. Оваа...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW