Le Monde Diplomatique – Македонско издание

По десет години на граѓанската војна

Зошто сирискиот режим успеал да опстане

Благодарение на политичкото-верско проповедање – исламистичките групи, некои  од нив и членки на Муслиманското братство или инспирирани од него, а други, прилично блиски до радикалниот салафизам, дури и џихадизмот – беа во можност да се појават како алтернативи на режимот. Но, нивниот пораз на воен терен, како и негативниот имиџ поврзан со нив,  доведоа до нивна релативна маргинализација, на која се потпира режимот постојано

Од Адриан Клузе
Новинар


Фото: Omar Ram / Unsplash

На 26 мај 2021 година, сирискиот претседател Башар Ал-Асад беше ре-избран за четврти последователен мандат, според официјалните податоци, со добиени дури 95,1% од гласовите (88% во 2014 година) и учество од 76,4% од сите запишани гласачи. Изборите се одржаа само во регионите кои се контролирани од режимот и неговите сојузници....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW