Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Недостаток на персонал и застарени методи на работа

Зошто јапонските функционери се исцрпени од работа

Јапонските граѓани сè уште имаат лош поглед кон официјалните лица поради корупциските скандали кои го потресоа архипелагот во деведесеттите години на минатиот век. Степенот за нивна доверба достигнува само 2,6 на скала која се движи од 1 („воопшто не е сигурна“) до 5 („целосно сигурна“), според студијата спроведена од институтот за анкетирање Central Research Services во 2018 година ; 46% од испитаниците сметаат дека државната администрација „нема транспарентност

Од Јута Јагишита
Новинар, Токио


Фото: Liam Burnett-Blue / Unsplash

Далеку од клишето за државен агент кој живее засолнет во животната благосостојба, високите јапонски службеници работат под исцрпувачки услови, исполнувајќи прекувремена работа до триста часа месечно. Социјалните закони – кои се веќе многу малку заштитени - не важат за нив. Се поголем број од нив ги напуштаат министерствата со што предизвикуваат невидена криза во државните служби. Еден и пол часот наутро. Во квартот Kasumigaseki во Токио, кој е дом на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW