вторник, 5 Мар 2024 / 15:21:06
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Змиите сѐ уште убиваат

Каснувањата од змии долго време останаа заборавени во јавните здравствени политики. Труење со отров (каснување од змија) „се случува во сиромашните земји, 95% кај руралното население. И таму не се донесуваат главните фармацевтски и терапевтски одлуки“, забележува Жан-Филип Шипо.

Од Алексија Ејшен и Розен Ле Сен
Новинари. Оваа статија е напишана како дел од проект финансиран од Европскиот центар за новинарство (EJC) преку неговата програма за стипендии посветени на светското здравје,


Фото: Mart Production/Pexels

Од оризовите полиња во Керала до полу - сушните рамнини на Раџастан, змиите ја населуваат земјата и имагинацијата на селаните во Индија. Хиндуистичките и будистичките култови се полни со божества, духови, полу-човек,  полу змија, чувари на земјата. „Тие се извори на опасност, но и на плодност“, раскажува индистот Мишел Анжо....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW