Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Од антитероризам до пандемија Ковид-19, изговор за „исклучителни околности“

Здравствена пропусница, безизлезната ситуација на слободните

Со здравствената криза, Франција доживеа невиден период, во кој полицијата може да контролира луѓе без никаква причина. Радикалната природа на овој развој не е доволно нагласена. Со цел да се потврди идентитетот на поединецот, полицаец или униформирано лице  нормално мора да го пријави нивното сомнително однесување, што сугерира дека сториле прекршок

Рафаел Кемф
Адвокат. Автор на „Ennemis d’État. Les lois scélérates, des « anarchistes » aux « terroristes »“, La Fabrique, Париз, 2019 година


Фото: Claudio Schwarz / Unsplash

Кога настанува контрадикција меѓу преземените мерки за борба против пандемијата Ковид 19 и почитувањето на основните слободи? Со здравствената пропусница, можеби се приближуваме до таа точка без враќање. Сега е на секого да го претстави познатиот „QR-код“ што го потврдува нивниот вакцинациски или серолошки статус во многу активности од секојдневниот живот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW