вторник, 5 Мар 2024 / 16:18:15
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Забранета забава

Репресијата отсекогаш ја придружувала историјата на техно музиката. Прво, поради употребата на дрога која е составен дел[1], но и затоа што овие фестивали отпорни на државна контрола се фантазирани како острови на симболичен отпор кон општеството под постојан надзор. Од 1993 година, поттикнати од алармантна кампања за печатот, јавните власти се зацврстија и првиот голем француски рејв, Оз, беше откажан.

Од Антоан Калвино
Новинар


Фото: Yan Krukov/Pexels

На 19 јуни 2021 година, министерот за внатрешни работи, г. Жералд Дарманин среде ноќ организира 400 полицајци да влетаат на бесплатната забава организирана во Редон, во Бретања, во чест на Steve Maia Canico, кој падна во Лоара за време на полициска интервенција на музичкиот фестивал во Нант во 2019 година....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW