Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Заборавената диктатура, Екваторска Гвинеја

Окупирана од Шпанија помеѓу 1778 и 1810 година, колонизирана од 1844 година, а потоа подложена на тешката политиката на сегрегација на Франко, Екваторска  Гвинеја останува непозната за пошироката јавност. За Шпанците, ерата на колонизација заврши кога тие ја напуштија Куба во 1898 година. Ние сме повеќе  потресени и огорчени од она што се случува во Западна Сахара [поранешната шпанска Сахара] отколку од настаните во Гвинеја, со жалење кажува г-дин Мајкл Угарте, почесен професор по шпанска литература на Универзитетот во Мисури.


Од Жан-Кристоф Серван
Новинар


Фото: Aboubacarkhoraa/Wikipedia

На 28 мај 2021 година, во Барселона, библиотеката Игнасиј Енглесија-Кан Фабра е домаќин на проекцијата на документарниот филм El Escritor de un país sin librerías („Писател од земја без книжарници“), во режија на Шпанецот Марк Серена. Настанот е дел од  циклусот конференции посветени на поранешните шпански колонии во Африка: Западна...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW