Le Monde Diplomatique – Македонско издание

И одеднаш, сега Вашингтон ѝ се насмевнува на Венецуела

Под влијание на хиперинфлацијата, која надмина 130.000% во 2018 година (пред да се врати на „само“ 686% во 2021 година), Венецуела одамна ја изгуби употребата на својата валута. Употребата на доларот во секојдневниот живот на крајот беше одобрена од венецуелските власти. Без страв од парадокси, Мадуро го претставува ова прашање како „чин на бунт“ против економските санкции наметнати од Вашингтон, тврдејќи дека де факто доларизацијата на економијата на земјата „може да послужи за обнова и распоредување на производствените сили на земјата и функционирањето на економијата“.


Од нашиот специјален кореспондент Маел Мариет*
*Новинар.


Фото: Tara Winstead/Pexels

„Ова донекаде личи како во филмот Војна на ѕвездите, кога Дарт Вејдер ќе задави некого. Тоа му го правиме на режимот на економски план.“ Забелешките на Џон Болтон на каналот Јунивижн на 22 март 2019 година, додека тој беше советник за национална безбедност на САД, имаа за цел да ја...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW