Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Вашингтон, господар на играта

Под претседателството на Доналд Трамп, изградбата на местата за производство на ЛНГ стана национален приоритет, главно за европскиот пазар. Несакајќи да прифати претерано непријателски став кон Москва, Трамп сепак имаше намера да ги оттргне Европејците од нивната зависност од рускиот гас отворајќи ги вратите на американскиот ЛНГ. „САД никогаш нема да користат енергија за да ги принудат вашите држави, ниту можеме да им дозволиме на другите да го сторат тоа“, изјави тој за време на неговата посета на Варшава во јули 2017 година. „Америка ќе биде лојален и сигурен партнер во извозот и продажбата на нашите висококвалитетни и евтини енергетски ресурси.“


Од Мајкл Кларе*
*Професор на Колеџот Хемпшир, Амхерст, Масачусетс, САД. Автор на All Hell Breaking Loose: The Pentagon's Perspective on Climate Change, Metropolitan Books, Њујорк, 2019.


Фoто: John Paul/Pexels

Од Втората светска војна, енергијата одигра голема улога во американските дипломатски и воени интереси. Енергетската политика на земјата долго време беше доминирана од стравот од нејзината ранливост: со падот, кој се смета за неповратен, на американското производство на нафта и сè поголемата зависност од увозот од Блискиот Исток, Вашингтон се...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW