Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Враќањето на ИСИС

Искористувајќи го безбедносниот вакуум на териториите спорни меѓу централната ирачка држава и регионалната влада на Курдистан, значително влошената социо-економска ситуација и незадоволството предизвикано од семоќноста на шиитските милиции, ИСИС стана од својата пепел и нејзината герилска војна се шири во централен Ирак.

Од нашиот специјален дописник Лоран Перпиња Ибан
Новинар


Фото: Konevi/Pexels

На неколку километри југозападно од градот Киркук, во воената база во која се наоѓа 5-та дивизија на ирачката федерална полиција, колона оклопни возила е паркирана во една линија, со митралези вперени кон небото. Генералот Хајдер Јусеф (69) го подготвува излезот на своите трупи од базата. Седејќи мирно во градината на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW