Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Вооружен капитализам во Пакистан

Г. Кан елоквентно зборува за тоа како оваа извозно ориентирана индустрија ја надмина пречката на пандемијата Ковид-19, што резултираше со затворени граници и пад на домашната продажба. До 2020 година, нагло се отвори нов пазар на глобално ниво : лична заштитна опрема. Тука се зафатени големите компании. „Потпишавме голем договор со Американците за правење маски, наметки, сето тоа. Јас лично го надгледував производството на најмалку милион маски и наметки“, вели г. Кан. Ова производство беше поддржано од Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД), која им помага на девет компании да ги развијат своите работни средини и потоа да ги добијат потребните сертификати за извоз. За неколку месеци, беше воспоставен нов глобален синџир на снабдување со помош на обемни воздушни и воени средства.


Истражување на Лоран Гајер и Фавад Хасан*
*Соодветно директор за истражување во Центарот за меѓународни истражувања (CERI)-Sciences Po, автор на книгата „Le capitalisme à main armée Défendre l'ordre patronal dans un atelier du monde “, CNRS Éditions, Париз, што ќе биде објавена во јануари 2023 година, и новинар. Оваа статија се заснова на истрагата на двајцата автори во Карачи помеѓу мај и август 2022 година, како и на работата што ја извршил Лоран Гајер од 2015 до 2020 година, како дел од неговата способност за директно истражување (HDR).


Фото: mehmet-turgut-kirkgoz/pexels

Сместено на работ на индустриската зона Ланди, југоисточно од Карачи - економскиот и финансиски главен град на Пакистан - Green Park City е неодамна изградена затворена заедница. Редок остров на зеленило во ова индустриско и густо населено предградие, тој на своите жители им нуди привилегија на внимателно одржуван парк, опкружен...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW