Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Водата, сепак, не претставува само општо добро

Поаѓајќи од водна инфраструктура, а не од визија за општо добро управувано од политиките за понуда (со прекумерен потрошувач) или за политиките за побарувачка (доблесни), исто така, потсетува на практичните проблеми поврзани со идеалот за пристап до вода за сите: кој плаќа за потрошувачка, кој ги финансира мрежите за снабдување, кој ги гради, одржува? И што е најважно, кој ги поседува и контролира? Долго време, тоа беше државата: во многу источни општества, моќта се базираше на т.н. „голема хидраулика“, со канали за наводнување и спречување на поплави; слично на тоа, пејзажите[i] на американскиот Запад се резултат на масивни инвестиции од страна на сојузната држава од 19. век за изградба на мегапроекти (вода, транспорт, итн.) и трансформирање на пустината во оаза.[ii]


Од Франк Пупо*
*Социолог.


Фото: elvin-muradzade/pexels

Кога патувате по сончевите патишта на јужна Аризона, како да не бидете стаписани од чувство на апсурд? Како што американскиот Запад поминува низ една од најдолгите и најголеми модерни суши, така заеднички станбени згради се градат и шират колку што окото може да види во пустината Соноран, поврзани со трговски...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW