Le Monde Diplomatique – Македонско издание

10 годишна револуција

Во Тунис, долготраен духовен жар на револтот

Oние кои го заменија разрешениот диктатор го предадоа ветувањето за достоинство што го донесе револуцијата. За десет години, додека единаесетте последователни влади ритуално го тврдеа „регионалниот развој“ како национален приоритет, разликите помеѓу крајбрежните и внатрешните градови во однос на пристапот до ресурсите и јавните услуги се влошија

Од Олфа Ламлум
Директорка на канцеларијата на невладината организација „International Alert“, Тунис. Ко-режисер, со Мишел Табет, на документарниот филм „Voix de Kasserine“, 2017 година.


Фото: Latrach Med Jamil / Unsplash

Ноември 2020 година. На еден месец од 10-годишнината од избувнувањето на туниската револуција, донесе пад на режимот на Зин Ел-Абидин Бен Али на 14 јануари 2011 година. Популарниот гнев што веќе беше изразен неколку месеци, се засили. Мобилизациите се шират во Касерин, Гафса, Сиди Бузид, Жендуба, Габес и на други...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW