вторник, 5 Мар 2024 / 15:13:28
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Тајпеј, има една многу дискретна „амбасада“

По признавањето на Народна Република Кина во 1979 година, Вашингтон ја премести својата амбасада во Пекинг и презеде серија мерки за да избегне какво било официјално присуство во Тајван. Пред 2002 година, нагласува Стентон, американските вработени мораа да поднесат оставка како дипломати пред да прифатат позиција во Тајпеј. Исто како и војската на САД. Но, сега ова веќе не е така.

Од Алис Ере
Новинар, Тајпеј


Фото: Timo Volz/Pexels

Во квартот Неиху, на периферијата на Тајпеј, се наоѓа релативно дискретниот Американски институт во Тајван (АИТ). Нема знамиња, нема вооружени маринци, нема автомобили со дипломатски таблички; само знакот што го прикажува американскиот орел на влезната врата потсетува кому му припаѓа зградата. Отворен во 2018 година, институтот се пресели од предградието...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW