Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во средина на ничија земја, по течението на реката Парагвај

Долг временски период, Аквидабан беше единственото средство за комуникација со надворешниот свет за заедниците населени на брегот на реката долг 2.695 километри, во оддалечената земја Чако, во западниот дел на Парагвај. Од Консепсион, главниот град на истоимениот регион, се протега кон Бахија Негра, на крајниот север, каде што овој едноставен речен премин ве носи од Парагвај до Бразил, од Бразил до Боливија или од Боливија во Парагвај. Тројна граница каде сте истовремено секаде, без навистина да бидете никаде.

Од специјалниот дописник Лоик Рамирез
Новинар.


Фото: Douglas Lopez / Unsplash

Патува по реката Парагвај повеќе од педесет години. Национална гордост направена од 'рѓа и дрво, која, секоја недела, носи неколку десетици патници и неколку тони стока. Аквидабан - „пловечкиот пазар“ како што го нарекуваат овде - се подготвува за ново патување. Во малото гратче Порто Валеми, многу блиску до границата со Бразил и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW