Le Monde Diplomatique – Македонско издание

За прв пат, претседател кој наликува на народот

Во Перу, два света лице в лице

Претседателот Кастиљо доаѓа на власт бидејќи Перу е тешко погоден од демократска, здравствена, економска и социјална криза. Првите месеци ќе бидат одлучувачки. Во земја која сè уште е трауматизирана од предавството на г. Оланта Хумала, избран на прогресивна основа во 2011 година, пред да им го сврти грбот на предизборните обврски, г. Кастиљо ќе мора да успее да исполни барем некои од своите ветувања за промени.

Од нашиот специјален дописник Роман Мигус
Новинар, основач на латиноамериканската информативна страница Les 2 rives (les2rives.info)


Фото: Aarom Ore / Unsplash

Во северниот дел на Перу, градот Кахамарка се гордее дека е „средба помеѓу два света“ : оној на шпанските освојувачи и Атауалпа, последниот поглавар на Инките, во 1532 година. Во тоа време, судирот еден-на-еден не доби форма на прегратка. Искористувајќи ја братоубиствената војна помеѓу Атауалпа и неговиот полубрат Хуаскар, соборците...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW