Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Обединетото Кралство, враќање на социјалното прашање?

Неодамнешниот бран штрајкови се чини уште позабележителен бидејќи антисиндикалното законодавство – воведено во време на Маргарет Тачер и Џон Мејџор, одржувано од лабуристите, а потоа дополнително засилено од конзервативците од 2010 година – ја попречува употребата на синдикална акција: го исклучува блокирањето на работни места, штрајкови на солидарност или барања од општ обем (како што е одбраната на пензиските права). Ако не се почитуваат овие драконски антисиндикални закони, вработените се изложени на отпуштања, а синдикатите дури и на кривично гонење.


Од Марк Ленорманд*
*Виш предавач по англиски студии и британска цивилизација на Универзитетот „Пол Валери“ во Монпелје, Франција.


Фото: dominika-gregusova/pexels

Од летото, Обединетото Кралство е сведок на бран штрајкови без преседан. Вработените главно бараат зголемување на платите, бидејќи инфлацијата достигна 10,1 отсто во јули и повторно во септември, ниво што не е забележано уште од 1982 година. На пристаништата на Феликстоу и Ливерпул, во секторите на железницата, поштата, јавниот транспорт...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW