Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во меѓупросторите на границите

На Блискиот Исток, во текот на последните десет години, се зголеми бројот на т.н. територии на исклучување, главно произлезени од конфликти. Иако овие „тампон зони“ не се нови, како што беше случајот со интерпозициските мисии на ОН, нивното неодамнешно зголемување и нивната форма направена повеќе еднострано, покренуваат прашања и за причините за нивната појава и за тоа како да се анализираат.

Од Даниел Мајер*
*Научен соработник во Лабораторијата PACTE/CNRS, Гренобл. Автор (уред.) на « In-Between Border Spaces in the Levant », Mediterranean Politics, Лондон, vol. 25, n° 3, 2020 г.


Фото: Monstera/Pexels

Од 2018 година, во Сирија, гувернератот на Идлеб и северозападниот дел на гувернератот на Алепо, претставуваат де факто енклава под контрола на силите кои се борат како бунтовници против режимот во Дамаск, а под турско заштитно покровителство. Овој случај илустрира како една погранична територија може да стане место на интерпозиција...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW