Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Со репресија против народното незадоволство

Во Колумбија, расте опсесијата на владата со „внатрешниот непријател“

Инициран од владата на Клинтон во 1999 г., значително проширен во времето на Буш и продолжен во мандатите на Обама и Трамп, Планот за Колумбија – преименуван потоа како За мир во Колумбија, за време на Мировните разговори во 2015 г. – е меѓу најсилните билатерални односи засновани на безбедност на САД.

Од Лола Ален и Гијом Лонг


Фото: Ricardo Gomez Angel / Unsplash

Демонстрациите кои избувнаа во цела Колумбија беа предизвикани од предлог-законот за даночна реформа што беше претставен од владата на претседателот на Колумбија Иван Дуке (мандат 2018-2022 г.) на 15.04.2021 г. Претседателот Дуке прокламираше дека предлог-законот за данок ќе собере 6,4 милиони долари и ќе помогне да се намали фискалниот дефицит...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW