Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Колумбија, бравата се вика Меделин

Колумбијците ќе излезат на гласање на 29 мај 2022 година. Левицата на Густаво Петро може да победи, што би било прво во историјата на државата. И покрај заживувањето на моќното социјално движење, управувањето со земјата нема да биде лесно. Историскиот сојуз помеѓу економските и мафијашките сили е главна пречка, како што е прикажано со случајот на Меделин, вториот град во земјата.


од Алсидес Гомез, Форест Хилтон и Арон Таус*
*Истражувачи од Националниот универзитет на Колумбија, Сојузниот универзитет на Бахија и Универзитетот на Виена.


Фото: enrique-hoyos/pexels

Пристигнувајќи преку меѓународниот аеродром Рионегро во Меделин, кој има 2,5 милиони жители, патот ве води низ студените планини на Ориенте Чернано (Блиски Исток), во кои се сместени некои од најскапите вили во земјата, вклучувајќи ги и оние на поранешниот претседател Алваро Урибе (во моментов на судење за корупција и манипулација...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW