вторник, 5 Мар 2024 / 14:24:17
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Јемен, толку драгоценото Муслиманско братство

Партијата Ал-Ислах, често опишувана како јеменски огранок на Муслиманското братство, е неопходна воена сила во таканаречениот „лојалистички“ блок, кој се бори против Хутите од 1994 година. Но, ветерот почнува да дува од друга страна. Изгледите за трајно враќање на мирот и волјата на Обединетите Арапски Емирати да го маргинализираат ова движење, го ставаат во дефанзива, политички и воено.


Од Халед Ал-Халед и Адлин Мохамеди*
*Новинар и истражувач во Центарот за стратешки истражувања АЕСМА; Научен директор на АЕСМА


Фото: Kira Schwarz/Pexels

Вниманието на медиумите на политичката ситуација во Јемен најчесто е насочено кон бунтот на Хутите и војната против нив од страна на коалицијата предводена од Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.[i] Ако ги споменеме сепаратистичките сили на југот или џихадистичките фракции поврзани со Ал-Каеда, ние ја поткопуваме, од друга страна,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW